Stop met ontkennen van de waarheid

Mijn gedachten: laten we met zijn allen de ontkenning stoppen. Weet en besef dat ook onze samenleving geen geld genoeg over heeft voor menswaardige zorg als je zo afhankelijk geworden bent. Ook de zorg van partners (zie de film l amour) en kinderen heeft hun grens,ook dat wil ik erkennen. De energie, tijd en aandacht van Arnoud voor zijn moeder dwingt bij mij diep respect af . Hij was enig kind, dat heeft ook voordelen: ik heb gezien dat in deze situatie levenslange verwijderingen kunnen ontstaan tussen kinderen vanwege diep-gevoelde verschillen van mening. Ik denk niet, dat ik er zelf toe in staat zou zijn, en hoe mijn broers en zussen gereageerd zouden hebben. Maar ik ben niet getest. Onze ouders hebben het anders gedaan. Wij hadden het grote geluk dat zij niet dement werden, goede genen hadden en gezond en verstandig leefden. Zondernveel problemen werden ze rond de negentig. En toen er opeens iets heel ernstigs aan de hand was, lieten ze het nog wel uitzoeken in het ziekenhuis, maar wilden geen ingrepen meer en zo gauw mogelijk weer naar huis. Ze stierven, enige jaren na elkaar, binnen een maand thuis, waarbij mijn twee zussen verpleegkundigen goede gesprekspartner waren voor de huisarts. Ik kies voor mijzelf voor verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen dood. Er zijn wegen om geschikte middelen in huis te halen. Ik hoop dat het mij gegeven is te zijnertijd zelf het moment te bepalen.